Go to content

Ból kostki w butach narciarskich.

Wystające punkty kostne w stopie i twarda skorupa buta narciarskiego to często
nieprzyjemne połączenie. Kostka, czy to przyśrodkowa (wewnętrzna) czy boczna
(zewnętrzna), to jedno z częstszych miejsc zgłaszanych przez narciarzy jako
bolesne. Boli, gdy skorupa, lub kapeć (tak, but wewnętrzny też może powodować
ból) na nią naciska. To nic odkrywczego, ale dlaczego ten nacisk występuje to już
nie jest taka oczywista sprawa.
Poniżej znajdziesz możliwe przyczyny
występowania tego ucisku.

1. Stopa jest koślawa lub szpotawa.

 

Najprościej mówiąc stopa
mocniej przechylona jest do środka i skorupa naciska na wewnętrzną
część stopy lub przechylona na zewnątrz i naciska na zewnętrzną część
stopy. Kostki w tym przypadku mają często pierwszy kontakt z twardą
częścią butów, co powoduje duży ból a nawet rany. Problem narasta
podczas jazdy.
Rozwiązanie:
o Wykonanie odpowiednich wkładek podpierających stopę.

Obejrzyj nasz filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=2hpxc9IfsoE&t=40s

2. Masz bardzo ograniczoną ruchomość w stawie skokowym.
Tutaj nie będę się rozpisywał o tym zagadnieniu, kliknij po prostu ten [film] a
dowiesz się z niego jaki jest związek między bólem kostki podczas jazdy na
nartach a zgięciem Twojej stopy w stawie skokowym.
Rozwiązanie:
o *Modyfikacja kąta bootboardu i nachylenia cholewki skorupy w
przód.

3. Masz bardzo dużą ruchomość w stawie skokowym.
W tym samym
filmie dowiesz się dlaczego druga skrajność też może być przyczyną
dyskomfortu na kostce (Przeważnie tej bocznej)
Rozwiązanie:
o Wybranie butów o wyższej sztywności
o Wyklejanie butów wewnętrznych. Zobacz film jak modyfikujemy w
ten sposób botki.
o Modyfikacja kąta bootboardu i nachylenia skorupy.

4. Twoja stopa nie jest ustabilizowana.
To dotyczy przede wszystkim osób,
których stopy są bardzo mobilne. Gdy takie stopy nie są dobrze podparte,
to w każdym skręcie przechylają się nadmiernie raz na jedną raz na drugą
stronę co może powodować ból kostki wewnętrznej lub zewnętrznej.
Rozwiązanie:
o Wykonanie lub dobranie wkładek narciarskich podpierających stopy

5. Masz za duże buty narciarskie.
Taki stan rzeczy powoduje podobne
problemy jak w punkcie 4 – stopa przemieszcza się swobodnie w bucie a
kostki są jak ruchomy cel. Wielokrotne obijanie się kostek o twardą
skorupę to przepis na problem.
Rozwiązanie:
o Tu przeważnie (niestety), jedynym dobrym rozwiązaniem jest zakup
butów w odpowiednim rozmiarze i kształcie.

6. But wewnętrzny w Twoich butach narciarskich jest za twardy, lub za
ciasny.
Nie tylko skorupa, ale również kapcie mogą być zbyt twarde dla
Twoich kostek. Zdarza się też, że profil butów wewnętrznych, czyli miejsce
wgłębienia przewidziane na kostkę nie pokrywa się z miejscem gdzie Twoja
kostka rzeczywiście wypada. Jest to szczególnie częste w przypadku
znacznego płaskostopia.
Rozwiązanie:
o Modyfikacja linerów tak, żeby nie powodowały ucisku. Zobacz film jak
w takich sytuacjach modyfikujemy buty wewnętrzne.
o Wykonanie lub dobranie wkładek narciarskich podpierających stopy

7. Masz ciasne mało wyprofilowane buty narciarskie? Jeśli skorupa jest
bardzo blisko kostek lub nawet ją dotyka to bardzo prawdopodobne, że
nawet miękki but wewnętrzny nie uchroni Cię przed dyskomfortem.
Rozwiązanie:
o Odbarczanie lub frezowanie skorupy. Zobacz nasz film
o Wyklejanie butów wewnętrznych

8. Masz mocno wystającą kostkę. Specjalnie ten punkt wymieniam jako
ostatni, żeby pokazać Ci, że przyczyn ucisku na kostki butach narciarskich
jest zdecydowanie więcej niż ten najbardziej "oczywisty". Zdarza się, że
narciarze przychodzący na bootfitting na wstępie informują bootfittera, że
potrzebują rozciągania skorupy bo boli ich kostka. Jednak często
rozwiązanie problemu jest inne niż pierwotnie zakładane.
Rozwiązanie:
o Odbarczanie lub frezowanie skorupy.
o Wyklejanie butów wewnętrznych

Jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla
Ciebie?

Już wiesz, że przyczyn bolącej kostki w bucie narciarskim jest kilka… tak jak i
rozwiązań. Często potrzebnych jest więcej niż jedna modyfikacja np. wykonanie
wkładek narciarskich, odbarczanie skorupy i zwiększenie kąta bootboardu. Jaka
mofikacja butów będzie najlepsza dla Ciebie, żeby ulżyć Ci w cierpieniu? Tego bez
obejrzenia Twoich stóp i butów niestety nie stwierdzę. Jeśli zmagasz się z
bolącymi kostkami w butach narciarskich, umów się po prostu na bootfitting.
Jestem pewien, że po przeanalizowaniu Twojej konkretnej sytuacji i dopasowaniu
butów poczujesz dużą różnicę. Oczywiście zapraszam Cię do Ski Fanatic – naszego
sklepu narciarskiego w Warszawie.

Autor
Michał Małecki

Założyciel i właściciel sklepu narciarskiego Ski Fanatic od 2008 roku. Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego kierunek Wychowanie Fizycznego. Narciarz od 7 roku życia. Na studiach zdobył stopień instruktora narciarstwa i stopień pomocnika instruktora PZN. Bootfitter z wieloletnim doświadczeniem.

Inne artykuły z tej kategorii

Co to jest bootfitting?

Co jest najważniejsze w tym procesie i o czym powinieneś wiedzieć chcąc skorzystać z tej usługi.