Co zrobić gdy but narciarski gniecie stopę punktowo?

Dzisiaj modyfikujemy Dalbello DRS oraz Heada Raptora i przy tej okazji chciałbym omówić jak modyfikujemy buta gdy skorupa uciska stopę. Czy rzeczywiście potrzebne jest odbarczanie lub frezowanie ustalamy najpierw czy buty dobrane są w odpowiednim rozmiarze i kształcie, czy kąty nachylenia bootboardu i górnej części skorupy również są prawidłowo ustawione i czy problemu nie można rozwiązać wykonaniem indywidualnych wkładek do butów narciarskich. Dlaczego jest to istotne przed przystąpieniem do modyfikowania skorupy, dowiesz się z wcześniejszych naszych wpisów na blogu. Żeby ulżyć stopie w miejscu w którym naciska na skorupę możemy zastosować odbarczanie lub frezowanie.

Odbarczanie polega na rozgrzaniu skorupy do momentu aż stanie się termoformowalna i rozciągnięciu jej do pożądanego kształtu.

A frezowanie to skrawanie skorupy od wewnątrz tak, żeby powstało więcej miejsca w obszarze w którym stopa jest uciskana.

Wybór metody jaką zastosuję zależy od tego ile miejsca potrzebuję zrobić, w którym miejscu w bucie potrzebna jest modyfikacja, od rodzaju i jakości butów, rodzaju plastiku a czasem od indywidualnych preferencji klienta lub bootfittera.

Odbarczanie butów narciarskich.

Jeśli w konkretnym przypadku mamy do modyfikacji 2 obszary: np.głowę pierwszej kości śródstopia i kość łódkowatą a halux jest naprawdę duży i potrzebujemy zrobić tu sporo miejsca lepiej wybrać odbarczanie niż frezowanie. Przed grzaniem muszę przygotować buta i narzędzia. Podczas nagrzewania skorupy trzeba kontrolować jak bardzo się ona nagrzewa. Ważne żeby nagrzać buta odpowiednio – ani za mało ani za dużo. Gdy skorupa jest gotowa i plastyczna, mogę go rozciągać. Gdy but jest rozciągnięty do wymiaru jaki chciałem osiągnąć trzeba zostawić go w spokoju żeby ostygł.

Frezowanie butów narciarskich

Przejdźmy zatem do Heada. Klienta uciska ścięgno achillesa tuż nad piętą i część pięty. W tym przypadku żeby poszerzyć kontur Achillesa lepiej wykonać frezowanie, szczególnie jeśli nie potrzeba robić tam dużo miejsca. Miejsce do frezowania mamy zaznaczone wcześniej w środku a przed przystąpieniem do frezowania przygotowuję buta. Stabilizuję, rozkręcam i otwieram szeroko skorupę. Skrawam skorupę na odpowiednim obszarze i do pożądanej głębokości na koniec wygładzam powierzchnię.

Buty narciarskie wykonane z dobrego plastiku można poznać po tym, że podczas frezowania plastik pyli się a buty niskiej jakości pod wpływem ciepła jakie się wytwarza bardziej się topią niż skorupa jest skrawana. Takie buty nie nadają się do tego typu modyfikacji.

W których miejscach poszerza się buty narciarskie?

Najczęstsze miejsca w których but wymaga poszerzenia to te w których znajdują się wystające punkty kostne. Czyli obydwie kostki, głowy pierwszej i piątej kości śródstopia, kość łódkowata i
guzowatość piątej kości śródstopia. Często trzeba zrobić więcej miejsca na większym obszarze np. po całej szerokości, na długość, na pięcie czy na podbiciu.

Jeśli czujesz ucisk nie oznacza to automatycznie, że potrzebujesz odbarczania butów narciarskich. Ból może powodować źle dobrany but narciarski, nieodpowiednio ustawione kąty w butach lub brak podparcia stopy przez wkładkę narciarską. Czasem żeby pozbyć się bólu wystarczy modyfikacja samego buta wewnętrznego. Polecam zajrzeć do naszego kolejnego wpisu gdzie będę omawiać właśnie modyfikowanie butów wewnętrznych kiedy stopa jest uciskana przez buta.

Michał Małecki SkiFanatic Warszawa