Co zrobić gdy but narciarski gniecie stopę punktowo?
Dzisiaj modyfikujemy Dalbello DRS oraz Heada Raptora i przy tej okazji chciałbym omówić jak modyfikujemy buta gdy skorupa uciska stopę. Czy rzeczywiście potrzebne jest odbarczanie lub frezowanie ustalamy najpierw czy buty dobrane są w odpowiednim rozmiarze i kształcie, czy kąty nachylenia bootboardu i górnej części skorupy również są prawidłowo ustawione i czy problemu nie można rozwiązać wykonaniem indywidualnych wkładek do butów narciarskich. Dlaczego jest to istotne przed przystąpieniem do modyfikowania skorupy, dowiesz się z wcześniejszych naszych wpisów na blogu. Żeby ulżyć stopie w miejscu w którym naciska na skorupę możemy zastosować odbarczanie lub frezowanie.
Odbarczanie polega na rozgrzaniu skorupy do momentu aż stanie się termoformowalna i rozciągnięciu jej do pożądanego kształtu.
A frezowanie to skrawanie skorupy od wewnątrz tak, żeby powstało więcej miejsca w obszarze w którym stopa jest uciskana.
Wybór metody jaką zastosuję zależy od tego ile miejsca potrzebuję zrobić, w którym miejscu w bucie potrzebna jest modyfikacja, od rodzaju i jakości butów, rodzaju plastiku a czasem od indywidualnych preferencji klienta lub bootfittera.
Odbarczanie butów narciarskich.
Jeśli w konkretnym przypadku mamy do modyfikacji 2 obszary: np.głowę pierwszej kości śródstopia i kość łódkowatą a halux jest naprawdę duży i potrzebujemy zrobić tu sporo miejsca lepiej wybrać odbarczanie niż frezowanie. Przed grzaniem muszę przygotować buta i narzędzia. Podczas nagrzewania skorupy trzeba kontrolować jak bardzo się ona nagrzewa. Ważne żeby nagrzać buta odpowiednio – ani za mało ani za dużo. Gdy skorupa jest gotowa i plastyczna, mogę go rozciągać. Gdy but jest rozciągnięty do wymiaru jaki chciałem osiągnąć trzeba zostawić go w spokoju żeby ostygł.
Frezowanie butów narciarskich
Przejdźmy zatem do Heada. Klienta uciska ścięgno achillesa tuż nad piętą i część pięty. W tym przypadku żeby poszerzyć kontur Achillesa lepiej wykonać frezowanie, szczególnie jeśli nie potrzeba robić tam dużo miejsca. Miejsce do frezowania mamy zaznaczone wcześniej w środku a przed przystąpieniem do frezowania przygotowuję buta. Stabilizuję, rozkręcam i otwieram szeroko skorupę. Skrawam skorupę na odpowiednim obszarze i do pożądanej głębokości na koniec wygładzam powierzchnię.
Buty narciarskie wykonane z dobrego plastiku można poznać po tym, że podczas frezowania plastik pyli się a buty niskiej jakości pod wpływem ciepła jakie się wytwarza bardziej się topią niż skorupa jest skrawana. Takie buty nie nadają się do tego typu modyfikacji.
W których miejscach poszerza się buty narciarskie?
Najczęstsze miejsca w których but wymaga poszerzenia to te w których znajdują się wystające punkty kostne. Czyli obydwie kostki, głowy pierwszej i piątej kości śródstopia, kość łódkowata i
guzowatość piątej kości śródstopia. Często trzeba zrobić więcej miejsca na większym obszarze np. po całej szerokości, na długość, na pięcie czy na podbiciu.
Jeśli czujesz ucisk nie oznacza to automatycznie, że potrzebujesz odbarczania butów narciarskich. Ból może powodować źle dobrany but narciarski, nieodpowiednio ustawione kąty w butach lub brak podparcia stopy przez wkładkę narciarską. Czasem żeby pozbyć się bólu wystarczy modyfikacja samego buta wewnętrznego. Polecam zajrzeć do naszego kolejnego wpisu gdzie będę omawiać właśnie modyfikowanie butów wewnętrznych kiedy stopa jest uciskana przez buta.
W filmie znajdziesz odpowiedzi na często zadawane nam pytania, takie jak:
– Jak rozpoznać, czy buty narciarskie wymagają odbarczania lub frezowania?
– Na czym polega proces odbarczania butów narciarskich?
– W jakich miejscach najczęściej wykonuje się odbarczanie skorupy buta?
– Kiedy lepiej zastosować frezowanie zamiast odbarczania?
– Czy wszystkie buty narciarskie nadają się do odbarczania i frezowania?
– Jakie są różnice między termoformowaniem a odbarczaniem skorupy buta?
– Ile czasu zajmuje proces modyfikacji skorupy butów narciarskich?
– Czy modyfikacja skorupy buta jest trwała? Jak dbać o buty po odbarczaniu?
– Kiedy warto rozważyć modyfikację buta wewnętrznego zamiast skorupy?
– Jakie narzędzia i techniki są używane w profesjonalnym bootfittingu?
Transkrypt:
Cześć, tu Michał ze Ski Fanatic. Dzisiaj modyfikujemy Dalbello DRS 130 i zawodniczego HEDA. Przy tej okazji chciałbym Wam pokazać, jak modyfikujemy buta, gdy skorupa uciska stopę. Co ważne, buty są dobrane we właściwym rozmiarze i kształcie. Kąty nachylenia bootboardu i górnej części skorupy też są w porządku. A wkładki wykonaliśmy do Dalbello. I dlaczego jest to takie istotne przed przystąpieniem do modyfikowania skorupy? Dowiesz się z wcześniejszych filmów, do których link masz w opisie.
Żeby ulżyć stopie w miejscu, w którym naciska na skorupę, możemy zastosować odbarczanie albo frezowanie. Odbarczanie polega na nagrzaniu skorupy do momentu, aż stanie się termoformowalna i rozciągnięciu jej do pożądanego kształtu. Frezowanie to skrawanie skorupy od wewnątrz, po to, żeby powstało więcej miejsca w obszarze, w którym stopa jest uciskana. Wybór metody jaką zastosuję zależy od tego ile miejsca potrzebuję zrobić, w którym miejscu w bucie potrzebna jest ta modyfikacja, od rodzaju jakości butów, od rodzaju plastiku, a czasem od indywidualnych preferencji klienta lub butfitera.
No dobra, to zacznijmy od Dalbello. Mamy tu do zrobienia dwa punkty. Głowę pierwszej kości śródstopia i kość łódkowatą. Halux jest naprawdę duży, więc potrzebuję zrobić tu sporo miejsca, dlatego go odbarczę. Przed grzaniem muszę przygotować buta i narzędzia. Teraz będę grzał skorupę, kontrolując jak bardzo się nagrzewa. Ważne, żeby nagrzać skorupę odpowiednio, ani za mało, ani za dużo.
Ok, skorupa jest gotowa, możemy rozciągać. Dalbello jest już rozciągnięty do wymiaru, jaki chciałem osiągnąć. Teraz zostawiamy go w spokoju, żeby ostygł.
Zajmijmy się teraz Hedem. Klienta uciska ścięgno Achillesa tuż nad piętą i część pięty. W tym przypadku, żeby poszerzyć kontur Achillesa, lepiej wykonać frezowanie. Tym bardziej, że nie potrzebujemy zrobić dużej modyfikacji. Obszar do frezowania mamy zaznaczony w środku, więc szykujemy buta. Po tym można poznać, że buty wykonane są z dobrego plastiku. Buty niskiej jakości, pod wpływem ciepła jakie się wytwarza, bardziej się topią niż skorupa jest skrawana. Takie buty nie nadają się do tego typu modyfikacji.
Teraz jeszcze tylko wyrównam i skończone. Zaraz będę odbarczał kość łódkowatą w dalbello i buty będą gotowe. Najczęstsze miejsca, w których but wymaga poszerzenia, to te, gdzie znajdują się wystające punkty kostne, czyli obydwie kostki, głowy pierwszej i piątej kości śródstopia, kość łódkowata, łudzowatość piątej kości śródstopia. Często też but wymaga zrobienia więcej miejsca na większym obszarze, np. na długość, czy po całej szerokości, na podbiciu, czy wpięcie.
Jeśli czujesz ucisk w butach narciarskich, nie oznacza to automatycznie, że potrzebujesz odbarczania lub frezowania. Ból może wynikać z źle dobranych butów narciarskich, ze źle ustawionych kątów w bucie lub z braku podparcia stopy przez wkładkę.
Zapraszam do oglądania wcześniejszych filmów, w których mówię o tym więcej. Czasem, żeby pozbyć się bólu, wystarczy zmodyfikować samego buta wewnętrznego, ale o tym będę mówił w kolejnym filmie. Na dzisiaj to tyle. Jeśli chcielibyście oglądać więcej filmów o podobnej treści, subskrybujcie nasz kanał na YouTube. Na razie, cześć!